با سلام خدمت دوستان محترم
از چندین سال پیش که سفارت ایران در اتاوا تعطیل شد، دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن مسئول انجام امور کنسولی ایرانیان مقیم کانادا شده است. البته دفتر ستاد اتاوا در وزارت امور خارجه در تهران هم خدمات مشابهی را به ایرانیان مقیم کانادا نیز ارائه میکند.
در این نوشته قصد داریم به شرح مجموعه ای تجارب که توسط چندی از دوستان کسب شده بپردازیم. امید است مایه کمک برای دیگر دوستان باشد.
اجازه شوهر برای صدور پاسپورت همسر طبق قوانین کشور ایران لازم می باشد و در زمان انجام امور اداری جزو مراحل اجباری می باشد که توسط دفاتر اسناد رسمی انجام می شود.
دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن در کنار ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم آمریکا، به ایرانیان مقیم کانادا نیز سرویس میدهد. یکی از این خدمات، صدور پاسپورت جدید است که با ارسال مدارک لازم به این دفتر و پرداخت هزینه مربوطه انجام می شود.
تا دریافت پاسپورت جدید و سفر به ایران همه چیز خوب و دلنشین است و قطعا سفر به ایران هم خوب و بیادماندنی در کنار خانواده و فامیل رقم خواهد خورد. اما مشکل اصلی زمانی پیش خواهد آمد که در انتهای سفر و زمان بازگشت به کانادا بوده و در مرحله خروج از ایران قرار دارید. در این مرحله اگر شما از موضوع اجازه خروج همسر اطلاع نداشته باشید و مراحل زیر را طی نکرده باشید احتمالا با یک غافلگیری جدی توسط مامور گذرنامه روبرو خواهید شد و احتمال لغو پرواز شما نیز در شرایطی وجود دارد. حالا بیایید با هم مروری کنیم بر اینکه ماجرای چیست.
همانطوری که همگی ما اطلاع داریم طبق روال جاری دریافت و تجدید پاسپورت در ایران برای خانم ها یک مرحله کسب اجازه نامه خروج برای دوره 5 ساله از همسر می باشد. طبق روال جاری در طی انجام مراحل ارسال درخواست تجدید پاسپورت یک مرحله تایید دفاتر اسناد رسمی مبنی بر رضایت همسر می باشد که طبق روال عادی پیش میرود.
مشکل افرادی که پاسپورت خود رو از طریق دفتر حافظ منافع در واشنگتن تجدید میکنند این است که چون ما در اینجا دسترسی به دفتر ثبت اسناد نداریم این مرحله عملا نادیده گرفته می شود و این شروع یک اتفاق ناخواسته خواهد بود.
راه حل بسیار ساده است اما متاسفانه بعلت گردش کند اطلاعات در بین جامعه ایرانی ها و اطلاع رسانی ضعیف مسئولین و مراجع مربوطه علی الخصوص دفتر حافظ منافع در واشنگتن، خیلی از افراد از وجود همچین مشکلی اطلاعی ندارند و تا زمان مواجه شدن با آن اقدامی برای رفع آن نمیکنند.
طبق تجربه های جمعی از دوستان راه حل کسب شده بدین شرح می باشد: ابتدا در اولین سفر به ایران باید شوهر با مراجعه به یک دفتر اسناد رسمی اجازه کتبی مبنی بر خروج همسر خود به دفعات نامحدود به هر مقصدی را برای دوره 5 ساله صادر نماید. سپس خانم بهمراه مدارک شناسایی و پاسپورت و اجازه محضری به دفتر گذرنامه مراجعه کرده تا این اجازه در سیستم اداره گذرنامه برای پاسپورت صادر شده ثبت گردد. در این زمان خانم ها میتوانند با استفاده از پاسپورت خود از کشور براحتی خارج شوند.
حالا در صورتی که اجازه کتبی صادر نشده باشد در صورتیکه آقا و خانم با هم سفر کنند دفتر گذرنامه در فرودگاه امکان دارد اجازه خروج موقت صادر نماید ولی در سفر بعدی نیاز به ثبت کامل آن می باشد. چنانچه خانم به تنهایی در حال سفر باشد به احتمال زیاد با مشکل خروج مواجه شده و پرواز را از دست خواهد داد. چنانچه اجازه کتبی صادر شده ولی در دفتر گذرنامه ثبت نشده باشد نیز با بررسی های مختلف در فرودگاه ممکن است اجازه خروج موقت داده شود.
در هر صورت حتما توصیه می کنیم با اشتراک این مطلب با دوستان خود و یا طرح این موضوع در گفتگوهای دوستانه افرادی که از این طریق اقدام به تجدید پاسپورت خود میکنند مطلع کنید تا انشاالله برای هیچ دوستی این اتفاق غافلگیرانه و کمی ناگوار رخ ندهد.